Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: RENGSTL, Karl

další: REUSS, Alexander Peter

REPASKÝ, Jozef

* 7. 3. 1926

Slovenský tyfloped.

Učitel ve škole pro nevidomé žáky v Levoči. Zvláště se věnoval rozvoji jejich tělesné zdatnosti. Patří mezi aktivní učitele tělesné výchovy, kteří připravovali Sportovní hry nevidomé a slabozraké mládeže (Praha, Brno, Levoča).

Narodil se v Levoči. Po absolvování učitelského ústavu ve Spišské Nové Vsi vyučoval v Tatrách a ve Vojenské škole v Košicích. Od r. 1952 působil v Levoči v pro nevidomé žáky a od r. 1959 na Učňovské škole pro nevidomou mládež.

Sportu se věnoval od dětství. Na učitelském ústavu se zúčastňoval sportovních soutěží hned v několika disciplínách. Vrcholu své sportovní aktivity dosáhl v r. 1946, kdy se stal mistrem Slovenska v běhu na 100 a 200 m. Byl přesvědčen, že právě sport pomáhá NS dětem i dospělým osobám k rozvoji tělesné zdatnosti, která je jednou z podmínek jejich samostatného života. Neváhal proto se svými NS žáky pěstovat náročnou turistiku. Jeho žáci dosahovali na sportovních soutěžích pozoruhodných výsledků.

Přesto, že jeho hlavním oborem byla tělesná výchova, věnoval se i výchově hudební. V vedl dětský pěvecký sbor, který velmi často reprezentoval svou školu na různých soutěžích i veřejných produkcích. Za svou příkladnou činnost byl sbor se svým sbormistrem několikrát oceněn.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here