Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: PAVLÍK, František

další: PÉCHY, Alexander

PEARSON, Cyrill Arthur

* 20. 4. 1866

† 19. 12. 1921

Organizátor novodobé péče o anglické nevidomé.

Narodil se ve Wookey jako syn anglického faráře. V r. 1890 se stal novinářem, pracoval v listu Tit–Bits. O deset let později si založil svůj časopis Pearson’s Weekly, který se zabýval pouze slepeckou tématikou. V roce 1900 založil Daily Express. V r. 1904 koupil časopis Standard. V r. 1908 má pod kontrolou i The Times. Začal projevovat zájem o sociální otázky. Založil spolek, který organizoval prázdninové pobyty nevidomých dětí.

Zrak ztratil v r. 1913 jako tiskový magnát. Byl majitelem deníku Daily Express, Evening Standard a několika jiných časopisů. Své organizační schopnosti věnoval ve prospěch nevidomých. Využil vynálezu telegrafie tím, že dal vysílat pro všechny lodě výzvu, aby bohatší lidé věnovali peněžité dary anglickým nevidomým. Další jeho velkou akcí byl milion liber šterlinků pro anglické nevidomé na Fond prince Waleského.

Pearson se stal pokladníkem společnosti Národní institut pro slepé, která z těchto obrovských prostředků vybudovala velkou slepeckou tiskárnu, moderní školu pro nevidomé maséry, a dílny pro výrobu slepeckých pomůcek. V r. 1914 se stal předsedou. Pro osleplé vojáky založil školu St. Dunstans. Pro její podporu založil se svou manželkou Společnost královny Marie. Pearson se stal obětí dopravní nehody, při které zahynul.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here