Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: GRUSSAC, A.

další: GRZEGORZEWSKÁ, Marja

GRUSZCZYÑSKI, Ryszard

* 1912

Polský pěvec.

Matka mu zemřela když mu byly dva týdny, otec, když mu byly čtyři roky. Vychováván byl v sirotčinci, od čtrnácti let odkázaný sám na sebe. Chtěl být sochařem nebo malířem, ale v šestnácti letech oslepl po střele, která po něm byla vypálena na demonstraci. Byl přijat do ústavu pro nevidomé, kde se vyučil kartáčníkem.

Velmi dobře zpíval již v dětství a v dospělosti mu zůstal pěkný hlas. Hudbu měl rád vždycky. Rozhodl se pro povolání pěvce. Po tvrdé přípravě a mimořádném úsilí vystudoval Varšavskou konzervatoř.

Zpíval v rozhlase a pořádal koncerty.

Ve způsobu překonávání životních překážek spatřujeme mimořádnou sílu osobnosti, která se vymanila z prostředí, jež rozhodně nijak kladně nepodporovalo jeho ambice.

Přišla válka. Nacistická okupace učinila konec jeho plánům. Gruszczyñski sice zpíval dál, ale prostředí se zásadně změnilo. Zpíval partyzánům na lesních pasekách, odbojářům na tajných schůzkách. Touha stále něco dávat ho neopustila ani v období poroby národa.

Po osvobození Polska usiluje o návrat na koncertní pódium. Stává se sólistou Varšavské filharmonie, zpívá v zahraničí a několikrát v USA. Vystoupil i na společném koncertě s Benjaminem Giglim. Nahrává na gramofonové desky. Konečně tak prožívá šťastný život. V Americe s ním natočili film o jeho životě.

Gruszczyñského bohatý repertoár obsahuje árie a písně v devíti jazycích. Je to ovšem mimohudební předpoklad zahraničního úspěchu.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here