Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

předchozí: AL-ASHEIKH, Mohamed ben Ibrahim

další: ALEXANDER, Friedrich

ALBERT, Rafael Rodriguez

* 1902

† 15. 2. 1979

Španělský hudební skladatel.

Ve svých 9 letech oslepl. Již od dětství se věnoval studiu hudby. Studoval na konzervatoři ve Valencii. Vyučoval hře na klavír a komponoval. Mimoto se věnoval studiu matematiky. Ve studiu hudby pokračoval v Paříži u Maurice Ravela. Svá díla si zapisoval jednak v Braillově hudební notaci, jednak mu je známí hudebníci přepisovali do běžné notace.

V r. 1925 obdržel cenu za sbírku písní. Jeho symfonie dirigovali světoznámí dirigenti jako Pérez Casas, Angel Grande, Campo José aj. V r. 1932 začal vyučovat dějiny hudby, estetiku a Braillovu hudební notaci na Národním institutu pro nevidomé v Madridu. V r. 1954 vykonal koncertní turné po Španělsku. V r. 1957 začal vyučovat na střední hudební škole v Madridu.

Ze skladeb jsou to např. Nová preludia, Horas a Caminos. V r. 1961 obdržel Národní cenu za Fantazii na drama Lopeho de Vegy. Další ceny obdržel v r. 1967 za Sonatinu pro duo. V r. 1977 to byla Národní cena za La Antequeruela. Napsal i dalších několik děl, která byla veřejně provedena většinou s velkým úspěchem.

Soustavně se zabýval problematikou Braillovy hudební notace. O svém pojetí hudebního zápisu pro nevidomé hudebníky přednášel na evropské konferenci v Paříži r. 1945. Později se zúčastnil zasedání Světové rady pro blaho slepců i konferencí o unifikaci Braillova notopisu.

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here