Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: PRÁŠILOVÁ, Anna

další: PRAŽENICA, Ján

PRAŽÁK, Jan

* 8. 6. 1932

Český hudební pedagog.

Narodil se v Brně. Zraková vada se u něho projevila ihned po narození. Matka byla pro zvláště svízelné rodinné poměry nucena dát dítě již v prvním roce do brněnské opatrovny s spolku Péče o slepé na Moravě. Do zařízení byly přijímány i děti s nejrůznějšími tělesnými a mentálními poruchami. Vládl zde kněz N. Doležel, který nedovedl nebo nechtěl vytvořit přiměřené výchovné prostředí. Tato instituce byla spíše azylem. Sloužily řádové sestry, kterých bylo na počet velmi těžce postižených dětí málo, a tak chovanci citově i tělesně strádali. Situace se změnila v době, kdy zde působily civilní učitelky. Později se ještě více polidštila v době, kdy do budovy tohoto zařízení byly umístěny i třídy Zemského ústavu pro nevidomé.

Po nastoupení povinné školní docházky se malý Jenda začal učit i hře na klavír. Nejdříve u R. Krchňáka, později u Vl. Hawlíka. Také to později zkoušel s houslemi. V r. 1950 byla provedena diferenciace základních a středních škol pro nevidomé a Pražák odchází do Prahy do hudebního oddělení Deylova ústavu pro nevidomé, který se právě diferenciací změnil na Odbornou hudební školu pro nevidomé.

Na střední hudební škole byl v klavírní třídě vedoucího K. Hejdy. Vyzkoušel si varhany, kytaru i violoncello, u Fr. Podluckého se později učil ladění klavírů. Nakonec zůstal u klavíru. O svůj hudební nástroj měl veliký zájem, zúčastňoval se různých klavírních soutěží, studoval různé techniky a metodiky hry na tento hudební nástroj.

Po vykonání státní zkoušky z hudby (1955) se hodlal vrátit do Brna, což se mu nepodařilo. Nastoupil do LŠU ve Mšeně. Vyučoval hře na klavír i akordeon, přípravné hudební výchově a hudební nauce. Vedl rovněž dětský pěvecký sbor. V r. 1962 nastoupil do LŠU v Kladně. Jeho žáci se zúčastňovali krajských soutěží a on sám se neustále zdokonaloval ve hře na oblíbený nástroj. Zvláště ho zajímala metodika klavírní hry, kterou neustále studoval soukromě i na metodických kurzech.

Rozhodl se zvýšit si svou hudební kvalifikaci. V r. 1968 byl přijat na Pražskou konzervatoř do 4. ročníku. Studoval u prof. Dítětové. Studium úspěšně zakončil v r. 1971.

V r. 1973 byl na doporučení autora tohoto textu přijat ředitelem J. Drtinou jako učitel na Střední hudební školu pro mládež s vadami zraku v Praze, nejdříve na částečný, později na plný pracovní úvazek. Vyučoval vždy s dobrými výsledky hře na klavír. Pro stejně zrakově postižené studenty měl při jejich studijních i osobních problémech upřímné pochopení.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here