Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MOJŽÍŠEK, Jiří

další: MONDOLFO, Sebastiano

MOLDENHAWER, Johanes

* 1829

† 22. 3. 1908

Zakladatel a ředitel Ústavu pro nevidomé v Kodani.

Narodil se jako první syn inspektora Královské knihovnyv Kodani. Po dokončení studia na reálce se věnoval studiu na univerzitě – obor čistá filozofie.

V r. 1854 se na vlastní náklady vydává na studijní pedagogické cesty a při té příležitosti navštívil rovněž několik ústavů pro nevidomé v Německu a ve Švýcarsku. O získaných poznatcích sepsal rozsáhlou zprávu. Se státní podporou potom navštívil i ústavy ve Francii, Nizozemí, Belgii a znovu v Německu. Jeho úkolem bylo poznat život v ústavech pro nevidomé a také studovat problematiku debilních dětí. V r. 1857 obdržel další podporu k cestám už s tím cílem, že s ním dánská vláda počítala jako se zakladatelem péče o postižené děti. Navštívil Velkou Británii. Delší dobu se zdržel v Paříži a znovu v Německu.

Po návratu předložil koncepci pro založení Ústavu v Dánsku. V r. 1848 převzal vedení nového ústavu pro nevidomé v Kodani. Nezbytné však bylo, aby Braillovu francouzskou bodovou abecedu adaptoval na dánský jazyk. Učinil tak již v r. 1858. Výchovu slepců je třeba posunout od pouhého filantropizmu k soustavnému vzdělávání a přípravě pro život. Takové bylo jeho životní heslo.

Upozornil na možnost zakládat přípravné školy (mateřské) pro nevidomé jako přípravu k přijetí do ústavu. Byl zastáncem názoru, že slepec je nejspokojenější, když může pracovat. Zřejmě však byly, podobně jako i jinde v této době, velké potíže s umísťováním absolventů. Podává proto v r. 1862 návrh na otevření azylu, a také předškolní třídy. V r. 1864 vzniká z jeho iniciativy Spolek pro podporu samostatně se živících nevidomých.

U příležitosti 25 let jeho působení a 25 let existence ústavu byla ve vestibulu budovy ústavu umístěna jeho socha pořízená z prostředků nevidomých řemeslníků, kteří tak dali najevo svou vděčnost. Nikoliv tedy z prostředků získaných od bohatých občanů, jak tomu bylo jinde.

Při té příležitosti napsal Slavnostní spis. V letech 1867–1884 vydává Nordický odborný časopis, který se zabýval problematikou péče o nevidomé, neslyšící a debilní děti. Dále vydal Sborník instrukcí pro nenormální děti v zemích skandinávských. Publikoval i v zahraničí. V r. 1858 vydává významný spis Účel a úloha slepeckých ústavů a Nenormální děti v Gartenlaube. Z historických spisů je to Histoire de l’Institutroyal les aveugles (Copenhagen – 1907). Pro Mellovu Encyklopedii zpracoval několik hesel.

U příležitosti čtyřiceti let působení byl oceněn vysokým vyznamenáním.

O Moldenhawerových způsobech práce se dovídáme z jeho spisů a vystoupení na Mezinárodních kongresech učitelů nevidomých, kde byl jednou z hlavních osobností.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here