Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: MILNE, Robert

další: MITTELSTEIN-SCHEID, Friedrich

MILTON, John

* 9. 12. 1608

† 8. 11. 1674

Anglický publicista, politik a básník. Je pokládaný za dovršitele renesance.

Pocházel z dobře situované rodiny, která mu umožnila solidní vzdělání. V mládí rád cestoval a navštěvoval řadu středisek evropské vzdělanosti. V r. 1638 se v Itálii setkal s Galileem Galileim. Cesty po Evropě byly pro něho politickou školou. Uplatnil své názory, kdy se postavil do služeb revoluce.

Jako publicista propagoval myšlenku, že lid má právo zbavit se panovníka. Naznačil tak cestu k revolučnímu řešení nesmiřitelného konfliktu. Převratné politické události vynesly Miltona na místo sekretáře anglické republiky. Snad se zrakově přeceňoval při své písemné práci za neúplného osvětlení, snad to byla jiná příčina, ale nakonec úplně oslepl.

Stalo se to v jeho 45 letech. Mohl tedy čerpat ze svých dřívějších životních zkušeností jako vidomý. Byl stoupencem republiky. Po porážce zůstal naživu jen díky svým vlivným přátelům, ale slepý a navíc chudý. Jeho prozaické dílo bylo v klatbě. Básník však nepropadl zoufalství. Naopak, v tomto těžkém období vznikla jeho veliká díla náboženské poezie: Ztracený ráj (1667); Získaný ráj (1671). Samson Agonistes je monumentální dramatickou básní, vystavěnou podle řeckých vzorů.

Jeho mnohostranně nadaná osobnost našla své nové vyjádření v poezii. Pro později osleplého Miltona, který neznal žádný způsob, jak by psal, nebyla literární práce snadnou záležitostí. Tvořil s pomocí své dcery. Na Ztraceném ráji pracoval celých deset let. Naříká zde, že nevidí pasoucí se stáda, západ slunce a místo knihy drží v ruce pouhý list papíru.

Miltonův Ztracený ráj patří do světové pokladnice literatury. U nás tento literární počin od obrozeneckých dob v překladu J. Jungmanna patřil mezi díla, jež obohacovala i český jazyk.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here