Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: ANASTASI, Gheorghe

další: ANSELL, Michael Picton

ANDRASZEWSKI, Andrzej

* 5. 5. 1944

Polský klavírista a hudební pedagog.

Narodil se v Piaseczně u Varšavy. Školu začal navštěvovat ve svém rodišti. Od dětství trpěl vážnou zrakovou chorobou, která vedla k praktické slepotě. Měl mimořádný zájem o hudbu, pro kterou projevoval nadání. Již ve školním věku se zúčastňoval dětských soutěží ve hře na klavír. V letech 1959–1962 navštěvoval odbornou ladičskou školu pro nevidomé studenty v Krakově, kde se věnoval hře na klavír. Jeho výkony se postupně staly pozoruhodnými, takže vedení školy začalo uvažovat o tom, že opustí ladičské řemeslo a jeho profesí bude hudba.

Na základě konkurzu získal stipendium polského ministerstva školství a kultury pro studium na SHŠI pro mládež s vadami zraku v Praze (dnešní Konzervatoř Jana Deyla). Klavírní hru studoval u J. Kříže. Již v průběhu studia často koncertoval v Praze i v jiných městech tehdejší ČSSR.

Po dokončení studií získal učitelské místo v LŠU Jaroslava Kvapila v Brně. Se svou první manželkou (nyní A. Vlasákovou) studoval při zaměstnání na JAMU v Brně u Zdeňka Kožiny, později u Otakara Vondrovice.

Je laureátem soutěže o cenu Beethovenova Hradce a dvou interpretačních soutěží JAMU. Zúčastnil se mistrovských mezinárodních interpretačních kurzů v Brně a ve Výmaru. V r. 1982 měl možnost konzultovat své pedagogické i klavírní umění na moskevské konzervatoři u Natansona.

V LŠU Jaroslava Kvapila (1969–1988) se věnoval výuce předškolních dětí ve hře na klavír. Na částečný úvazek externě vyučoval na konzervatoři i JAMU.

V hudebně pedagogické práci měl od začátku vynikající výsledky. V posudku ředitele LŠU Jaroslava Kvapila se píše, že: „Andraszewski slučuje osobní bezprostřednost se schopností vystihnout psychiku žáka, teoretickou fundovanost se systematičností a náročností včetně spolupráce s rodiči“.

Andraszewski pravidelně účinkoval na koncertech učitelů. Svou zdravou ctižádost podkládal nesmírnou pracovitostí. Jeho žáci se zúčastňovali československých (Virtuosi per musica di pianoforte aj.) i mezinárodních interpretačních soutěží, kde obsazovali přední místa.

Andraszewski natáčel skladby Fryderyka Chopina v československém a později i v polském rozhlase. Koncertoval v Československu, Polsku, Itálii a v SSSR.

Vypracoval práci na téma: Přístup učitele k nácviku stylovosti soudobých skladeb, do které vložil své zkušenosti.

V r. 1979 mu bylo uděleno čestné uznání za pracovní úsilí a další ocenění obdržel ke Dni učitelů v r. 1987.

Svou hudebně pedagogickou činnost v Brně ukončil v r. 1988, kdy se odstěhoval do Polska. Vyučuje ve střední hudební škole v Poznani, kde má rovněž mimořádné výsledky.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here