Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: François z Marseilles

další: FRANER, Jozef

FRANCOVÁ, Pavla (Valníčková)

* 19. 1. 1972

Světová rekordmanka v atletickém běhu.

Narodila se v Kraslicích. Od narození špatně viděla. Lépe než tvary rozeznávala barvy. Pokud jí zrak sloužil, ráda kreslila. Zrak se jí však neustále zhoršoval, v 15 letech o něj přišla úplně. Po oslepnutí nabyla přesvědčení, že se k vlastní výtvarné tvorbě už nikdy nevrátí.

V r. 1977 se rodina přestěhovala do Prahy, aby Pavla mohla navštěvovat pro žáky se zbytky zraku. Učila se rovněž hře na klavír. Hudbě se však věnovat nemínila. Rozhodla se, že se bude zabývat cizími jazyky a sportem.

Gymnázium pro mládež s vadami zraku v Praze absolvovala v r. 1990. Souběžně navštěvovala jazykovou školu. Po maturitě úspěšně vykonala přijímací zkoušku ke studiu na katedře překladatelství a tlumočnictví FF UK v Praze.

Na základě konkurzu byla vybrána pro devítiměsíční mezinárodní výukový program ve Filadelfii, USA, 1992–1993, zaměřený na využití výpočetní techniky pro zrakově postižené uživatele PC.

Po návratu dokončila studium na fakultě bakalářskými zkouškami. V této době se věnovala výuce NS zájemců v práci s výpočetní technikou. V letech 1996 až 1998 opět pobývá v USA – tentokrát společně se svým manželem, kde na Westchester University of Pennsylvania absolvuje magisterské studium v oboru psychoterapie a poradenství.

Rodiče vedli Pavlu již od nejútlejšího věku, bez ohledu na její progresivní zrakovou vadu, ke sportu. Ve třech letech lyžovala, v r. 1975 vystoupila na spartakiádě ve skladbě rodičů s dětmi. V šesti letech se naučila plavat, turistiku provozovala po celé dětství. Od svých deseti roků se pravidelně zúčastňovala sportovních soutěží, na kterých zaujímala přední místa. Ve 12 letech patřila mezi špičky dětského plavání, ve 14 letech měla první úspěchy v běžeckém lyžování.

Od 14 let získává mistrovské tituly na sportovních soutěžích v atletice, plavání, běžeckém lyžování. Dostavují se úspěchy i v zahraničí, např. mistrovství Polska a SSSR. Získala ocenění: Nejlepší sportovec SK Slavia Praha, Mistr sportu, Nejlepší sportovec ČR roku 1992 (mezi deseti nejlepšími), Nejúspěšnější paralympionik roku 1992 aj. Pavla Francová se v letech 1988–1992 proslavila jako sportovkyně, na vrcholných závodech ZdP osob získala bezmála dvě stě medailí. V r. 1992 vytvořila na letní paralympiádě v Barceloně v běhu na 1500 m paralympijský, a v běhu na 3000 m světový rekord. Rozhodnutí skončit na vrcholu sportovní kariéry bylo pro všechny velkým překvapením.

Nejvyšší dosažené sportovní výkony podrobněji: 1989 na mistrovství Evropy v Curychu mistryně Evropy v běhu na 800 m, bronzová medaile v plavání na 100 m prsa. V r. 1990 na mistrovství světa v Assenu tři zlaté medaile v bězích na 800, 1500 a 3000 m. V r. 1991 na mistrovství Evropy v Itálii dvě bronzové medaile, běh na lyžích 5 km a 15 km. V r. 1992 na zimních paralympijských hrách v Albertville stříbrná medaile v běhu na lyžích na 5 km a bronzová v běhu na lyžích na 15 km. V r. 1992 na letních paralympijských hrách v Barceloně vytvořila světový rekord na 3000 m, olympijský rekord v běhu na 1500 m, národní rekord na 800 m, který představoval bronzovou medaili. Poté vrcholového soutěžení zanechává a sportu se dále věnuje už jen rekreačně.

Během svého druhého studijního pobytu v USA vynalezla techniku prorývané hmatové kresby. Linie vyryté do papíru propisovací tužkou může sledovat hmatem, plochy reliéfně vymezené potom vybarvuje olejovými pastely. Po realistických obrázcích s motivy z dětství a přírody vytváří abstraktní kompozice.

Její výtvarné práce jsou vystavovány na společných i samostatných výstavách. Jako ilustrátorka se černobílými kresbami podílí na publikacích vydávaných pražským občanským sdružením Okamžik.

Od r. 2000 působí ve sdružení Okamžik, kde pracuje jako vedoucí Poradny pro otázky samostatného života nevidomých lidí a zastává také místo zástupkyně ředitele.

Je autorkou brožury s názvem Seznam značek a zkratek anglického zkratkopisu pro nevidomé, kterou v Braillově písmu v r. 1995 vydala Knihovna a Tiskárna pro nevidomé v Praze.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here