Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: RICHARD, Johann Friedrich

další: RICHARDSON, John

RICHARDOVÁ, Collette

* 1933

Francouzská horolezkyně, speleoložka a spisovatelka.

Narodila se ve Versailles. O zrak přišla ve svých dvou letech. Navštěvovala školu pro nevidomé v Saint-Mande. Již od dětství měla ráda zeměpis a geologii. Za odměnu výborného prospěchu jí dali knihu o geologii, která tehdy vyšla v bodovém písmu. To bylo Richardové deset let. Netušila, že se jí do rukou dostala kniha, která rozhodne o jejím budoucím životě. V ní prý našla větu, která se jí stala životním ideálem: „Odvaha často pramení ze strachu, musím však být ten jediný, kdo o tom ví.“ Od té doby měla nejraději knihy pojednávající o zeměpisu a geologii. Hory a jeskyně se staly její velkou láskou.

Když jí bylo dvacet let, absolvovala alpinistický kurz a po deset roků trávila svou letní dovolenou v Alpách, kde trénovala horolezectví. Zúčastnila se i velmi obtížných výstupů. Nejvíce dosáhla výšky 4000 metrů. V r. 1958 navázala korespondenci s Casteretem. Pozval ji do své venkovské vily pod Pyrenejemi. Tam se splnilo její další přání, vstoupila do podzemí.

Své horolezecké zkušenosti i toulky jeskyněmi popsala v knize, která měla pro svou atraktivitu mimořádný úspěch. Věnovala ji všem, kteří jsou postiženi nepříznivým osudem a ztrácejí víru ve své síly. Podtrhuje, že ze všech nebezpečí daleko největším pro člověka je nečinnost tělesná i duševní. Kniha má název Od horských vrcholů k podzemním jeskyním. Byla přeložena do několika cizích jazyků.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here