Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: IVAHAŠI, Takeo

další: IVELLA, A. L.

IVANOV, Alexandr

* 1. 8. 1905

† 21. 8. 1976

Český řemeslník ukrajinského původu.

Narodil se ve Vorochtě (dříve Halič, nyní Ukrajina) jako syn truhláře. Hned na počátku první světové války byl těžce raněn. Pozbyl zrak, levou ruku a část levé nohy. Byl léčen ve Vídni, Bratislavě a v Brně. V nemocnicích trávil čas až do r. 1921, kdy byl přemístěn do Zemského ústavu pro nevidomé v Brně, kde mu ředitel A. Špička nechal úředně zapsat jméno Alexandr Ivanov. Jméno podle ředitele ústavu, příjmení v Rusku rozšířené. V ústavu se učil česky a získal neúplné základní vzdělání. Vyučil se výrobě kartáčů, při čemž používal i protézu. Usiloval o to, aby se mohl samostatně živit.

Když byla v Chrlickém zaopatřovacím ústavu otevřena dílna, šel tam pracovat. Něco si našetřil, ale přísný vnitřní řád mu nevyhovoval.

Československý Červený kříž hledal jeho rodiště i rodinu, ale všechno marně. Všichni zmizeli, zmizela i obec, ve které se údajně narodil. Česky se naučil až v Chrlicích. Ústav se mu stal domovem. Jelikož ztratil i paměť, jeho vzpomínky zmizely v nenávratnu.

V r. 1932 se rozhodl z Chrlic odejít a nastěhoval se i se svou nevidomou přítelkyní do Chropyně. Zavedl si kartáčnictví a žil šťastný život. Později se odstěhoval do Zářičí, kde si koupil domek. Státní občanství obdržel až v r. 1945, kdy se konečně mohl oženit. řemeslo šlo výborně a mohli si koupit větší domek, kde si zařídili společnou dílnu.

Toto šťastné období bylo přerváno zrušením soukromých řemeslníků a A. Ivanov byl nucený vstoupit do Drutěvy, družstva invalidů v Brně. Pro družstvo pracoval až do své smrti jako domácí dělník. V dílně s ním pilně pracovala i jeho žena. Ta uvádí, že jeho největší radostí mimo práce v dílně bylo pečovat o děti její sestry.

Veřejného života se nestranil, aktivně působil v místní společenské organizaci nevidomých. Pracoval i v místní správě jako člen národního výboru.

Pro svou všeobecnou oblíbenost měl mimořádně slavný pohřeb, odešla místní osobnost. Ještě po dvou desetiletích přišel dopis tamní starostky, která píše, že na Ivanova mají v obci všichni občané ty nejlepší vzpomínky.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here