Pro pohyb v rejstříku zvolte písmeno indexu
A B C Č D E F G H Ch I J K L M N O P Q R S Š T U V W Y Z Ž

«zpět«

předchozí: BUDÍN, Jan

další: BUCHANANOVÁ, Florence Johana

BUDZÁKOVÁ (Hřibová), Eva

* 14. 1. 1952

Česká básnířka a prozaička.

Narodila se v Uherském Hradišti. Od dětství je nevidomá. Do sedmi let žila s rodiči v Pozlovicích. V r. 1959 byla přijata do pro nevidomé žáky v Brně. Prospívala velmi dobře. Odešla studovat do střední ekonomické školy pro nevidomé v Praze. V r. 1971 studium ukončila.

Ve stejném roce se stala telefonní manipulantkou v Lázních Luhačovicích. V r. 1985 se provdala. Přestěhovala se za svým manželem, nevidomým učitelem hudby, do Lanškrouna a zůstala v domácnosti.

Byla činná jako korektorka pro pražskou Slepeckou knihovnu. Pro potřeby této knihovny opsala několik knih do bodového písma. Práci dělala ráda, protože literatura jí byla již od dětských let velice blízká.

První pokusy o psaní básní pocházejí z jejích patnácti let. Až do svého provdání jsou její básně podepsány dívčím jménem. Od té doby se čtenáři setkávají s tvorbou Evy Budzákové nejen ve slepeckých časopisech. Od r. 1968 publikuje v časopise Zora články s tematikou ze života nevidomých i o postřezích nevidomé hospodyně.

V r. 1971 získala mezi středoškoláky v soutěži M. Kudeříkové druhou cenu za báseň Sen. V literárních soutěžích v r. 1982 a 1987 získala první ceny za sbírky črt Světlocit a Rozhledy. V r. 1990 vydalo nakladatelství M–Art sbírku básní Dobromysl současně v běžném i Braillově písmu. Knížka je doplněna kresbami barevnými tužkami. V r. 1991 vyšly její některé básně ve společné sbírce s jiným autorem. Uveřejňování její tvorby se věnuje i jediný moravský časopis pro nevidomé Brněnský občasník. Literárních soutěží, které vypisuje časopis Zora, se stále zúčastňuje a získává ocenění na předních místech.

Její tvorba se vyznačuje otevřeným stylem. Od prvních zdařile rýmovaných lyrických textů s originálním a poutavým obsahem až po současnou tvorbu pro vyzrálé čtenáře. Čerpá z vlastní inspirace a většinou ze svých přímých poznání. Cenné jsou především básně, které neopisují zrakové vjemy jiných lidí a nedostávají se tak do rozporu s jejími specifickými noetickými možnostmi.

Je členkou redakční rady měsíčníku Křesťanská orientace, pro kterou pořizuje opisy knih do Braillova písma.

«zpět«

Josef Smýkal - Tyflopedický lexikon jmenný
apogeum.info

úvod

vysvětlivky

zkratky

spolupracovníci

o autorovi

použitá literatura

o publikaci

Eliška Hluší

Michal Kuchař

Milan Pešák

Ivo Štěpánek

autor

stáhnout lexikon

formát MS WORD

pouze text

RTF

PDF

obr. příloha 1

obr. příloha 2

obr. příloha 3


© PhDr. Josef Smýkal – Brno 2006

Tištěnou publikaci vydalo
Technické muzeum v Brně
Knižnice oddělení Dokumentace tyflopedických informací
ISBN 80-86413-30-6
EAN 978-80-86413-30-3


Already signed up? Enter your email address.


New users sign up here